Вівторок, 07.05.2024, 09:39
Вітаю Вас Гість | RSS

Ганнівська ЗОШ І-ІІІ ступенів Добропільського району Донецької області


Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2014 » Січень » 19 » Цікаво!
10:38
Цікаво!
Аскомікотовий гриб роду Кордицепс перетворює мурашок-червиць (муравей древоточец) на зомбі

У природі існує гриб - паразит , який змушує мурах-червиць виконувати його « накази » , перетворюючи їх на безвольних зомбі. Йдеться про паразита під назвою кордицепс однобокий (Сordyceps unilateralis ) .

Зазвичай спори цього гриба - паразита потрапляють на тіло мурашки і проростають всередину його організму. Весь цей процес супроводжується виділенням в тіло мурашки певних речовин алкалоідної групи , які й змушують мурашку забути про свої потреби і повністю підкоритися паразитові . Уражені цим грибом мурахи йдуть зі свого мурашника і починають блукати на самоті , підшукуючи найсприятливіше місце для життя свого господаря.

Саме в цьому і полягає головна мета кордицепса однобокого - за допомогою мурашки дістатися до кращого місця , де він зміг би продовжити зростати. Оскільки цей паразит не може рости ні високо в кронах дерев , ні на землі або близько до неї , мурашкі дається команда відшукати місце , де грибу ідеально підійде температура і вологість для розмноження. Коли відповідне для паразита місце знайдено , мураха гине, і з його голови виростає гриб , утворюючи коробочку зі спорами . Спори , обсипаючись, потрапляють на інших мурах , яких незабаром спіткає відома доля.

Нещодавно вченим вдалося з'ясувати , що цей гриб паразитує вже 48 млн. років , про що свідчать скам'янілості , знайдені в місці колишнього німецького кар'єра Мессель .

Крім того , паразити , подібні кордицепсу , перетворюють на зомбі не тільки мурах , а й інших істот. Наприклад , паразит Toxoplasma gondii , який викликає у людей токсоплазмоз , управляє своїми проміжними жертвами - мишами. Зазвичай він втручається в роботу певних частин мозку миші , позбавляючи її страху бути з'їденої кішкою.
Переглядів: 487 | Додав: murovanna | Рейтинг: 3.6/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Музика
Календар
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031