Шановні батьки!
Не встигли спакувати дитині бутерброда
до школи? «Ось тобі «десятка, двадцятка» — купиш поїсти». А ваш школяр і радий
старатися. Зараз побіжить і накупить собі чого забажає... і популярні чіпси.
Про те, що ці хрумкі пластинки — шкідливі, ми чули не раз. Але чому?
Чіпси — це гримуча суміш вуглеводів і
жиру в оболонці барвників і замінників смаку. Через особливості
приготування (обсмажування в олії) в них утворюється безліч
канцерогенів — речовин, що провокують рак. Насамперед це — відомий
канцероген акриламід. А гідрогенізовані жири в їх складі підвищують
рівень холестерину в крові, а, разом з тим, — ризик інфарктів і
інсультів.
Чіпси мають надлишок небажаних для
дитячої травної системи спецій, хімічних доповнень, в тому числі і
небезпечний підсилювач смаку глутамат натрію.
Вони руйнують клітини нервової і
кровотворної систем, а тому викликають втому і подразливість,
призводять до недокрів’я. Як правило, дитина перекушує цими «хрумтиками»
на вулиці, тримаючи їх брудними руками, ризикуючи «підхопити» гостру
кишкову інфекцію та глистяну інвазію.
Особливо шкідливими науковці вважають
чіпси, в яких багато солі — їх регулярне споживання може викликати
передчасний остеопороз (витончення і ламкість кісток) та підвищення
тиску. Тому не тільки забороніть дитині їсти чіпси, а й самі їх
уникайте. |